Pasal Telur Ayam Lagi

Salam sejahtera kepada semua.Baru-baru nie duk sibuk kat paper dan media massa tentang telur ayam tiruan nie…For your info,kat China,telur-telur ayam tiruan nie dah lama diorang guna untuk menggantikan telur ayam tulen disebabkan telur ayam tiruan lebih murah berbanding telur ayam tulen..
Korang tahu tak macamana diorang buat telur ayam palsu nie??
1.Menggunakan 7 jenis bahan kimia seperti dibawah
 
2.Telur mentah dimasukkan kedalam bekas hingga 2/3 penuh kemudian campur kalsium klorida dan pewarna.Tambah pigmen kuning untuk menjadikan kuning telur

3.Kuning telur yang palsu tadi dituang kedalam acuan

4.Direndam dalam kalsium karbonat

5.Kulit telur dibuat dan dibentuk dengan merendam didalam lilin parafin dan seterusnya dibiarkan sehingga kering

6.Siap…Kulit telur palsu amat mudah untuk pecah berbanding telur ayam original..


Untuk pengetahuan anda,banyak gelembung kecil terbentuk semasa menggoreng telur tiruan ini.Memang susah nak bezakan dan rasanya juga lebih enak daripada telur sebenar..
So bagaimana nak kenalpasti telur tiruan nie??

- Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
- Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
- Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
- Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
- Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
- Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
- Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
- Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.
p/s:Jangan membahayakan kesihatan anda dengan mencuba telur ini kerana ianya mengandungi campuran kimia yang merbahaya..Ingat!!

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.