Apa Itu Politik dan Demokrasi.

Siri Bila Aku Bercakap Tentang Politik dan Demokrasi



Sebelum tu, aku nak bagitau la, yang aku saat ketika menulis entri n, sebenonya belum mendafatar sebagai pegundi. Jadi bolehla aku bersikap Netural sikit kan?. Tapi dalam komen-komen aku kat wall facebook geng2 aku kebanyakan macam "backup" kerajaan. Ye la, kalau semua sokong pembangkang sape nak sokong kerajaan kan?ye x tak?dalam negara demokrasi kita berhak bercakap selagi tak melanggar mana-mana akta. Jadi aku hanya menggunakan hak aku untuk memberi pendapat aku tentang benda2 yang aku rasa tak betul dari segi pandangan ilmiah aku n. Tapi sebelum tu aku nak bagitau asal-usul politik ni, menurut wikipedia Politik adalah proses dan cara membuat keputusan untuk sesuatu kumpulan. Walaupun ia biasanya digunakan bagi merujuk kepada kerajaan, tingkah laku politik juga boleh didapati di korporat, akademik, agama, dan institusi lain.

  


Sains Politk merupakan kajian mengenai tingkah-laku politik dan memeriksa kedapatan dan penggunaan Kuasa, contohnya : keupayaan untuk memaksa kehendak seseorang kepada yang lain. 

Strategi dan Falsafah

Penulisan politik boleh dibahagikan kepada 2 kategori. Kategori yang pertama ialah berkenaan bagaimana politik, dan yang kedua berkenaan "mengapa politik".
Contoh ahli ahli penulisan strategi (kategori pertama) ialah Sun Tzu, Niccolo Machiavelli, dan George Washington Plunkitt. Manakala contoh ahli ahli falsafah pula (kategori 2) ialah Plato, Aristotle, Locke, Mills, Thomas Jefferson, Marx dan Mao.
"Politik" mungkin mempunyai maksud pejoratif, terutama sekali apabila digunakan di dalam kerja kerja dalaman sesebuah institusi. Dengan mengatakan sesuatu keputusan dibuat atas dasar politik akan memberi gambaran bahawa keputusan tersebut dipengaruhi oleh kepentingan runcit daripada objektif atau kebaikan bersama.
Politik merupakan satu cara untuk manusia mengkordinasi tindakan seseorang untuk kebaikan bersama (atau kebaikan individu). Apa yang membezakan politik dengan etika dan sosial ialah didalam politik terdapat banyak persoalan berdebat ( debated questions ). Kebanyakan ahli teori berpendapat untuk menjadi politik, sesuatu proses itu perlu menggunakan sedikit kekerasan kerana politik mempunyai hubungan rapat dengan konflik.
Memenangi suatu konflik politik bermaksud merampas kuasa dari satu kumpulan atau entiti dan memberikannya kepada kumpulan lain. Ramai akan bersetuju konflik politik boleh dengan mudahnya tumbang menjadi "zero-sum game", dimana tiada yang dipelajari atau diselesaikan, melain menentukan "siapa menang, siapa tewas":
Lenin berkata politik ialah siapa yang boleh lakukan apa kepada siapa ( Who could do what to whom ). Manakala, seorang ahli sains politik, Harold Lasswell pula berkata politik adalah siapa yang dapat apa, bila dan bagaimana ( who gets what, when and how ).
Ia juga mengenai bagaimana kita menyelesaikan pertikaian moral yang cukup serius sehinggakan ia membentuk ancaman gangguan masyarakat - dalam mana usaha sepenuh hati kepada proses perundingan atau diplomasi biasa cenderung mengurangkan keganasan - biasanya dilihat sebagai matlamat utama peradapan. Bernard Crick merupakan ahli theori utama pada pandangan ini dan juba idea bahawa politik itu sendiri hanyalah "ethik dilakukan dihadapan umum", di mana institusi awam boleh bersetuju, tidak bersetuju, atau campur tangan bagi mencapai hasil akhir yang diingini atau proses menyeluruh yang lengkap. Ok, skang kita tengok apa itu demokrasi. 
Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan di mana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. Dalam sistem demokrasi, undang-undang digubal sama ada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik.
Perkataan ini berasal dari Yunani δημοκρατíα dari δημος bermaksud "rakyat", ditambah pula dengan κρατειν bermaksud "memerintah", dengan kata hubung íα; yang memberi maksud "Diperintah oleh Rakyat". Terma ini kadangkala digunakan untuk mengukur sejauh mana pengaruh rakyat diatas kerajaannya. Demokrasi secara ekstrem boleh dilihat dalam sistem kerajaan seperti anarkisme dan komunisme (menurut teori Karl Marx ia merupakan peringkat terakhir pembangunan sosial dimana demokrasi adalah diamalkan secara langsung , dan tiada kerajaan yang bebas dari kehendak rakyat.

Pengkelasian politik negara berdasarkan Hasil Tinjauan Kebebasan Dunia Freedom House pada 2009

Bagi aku berbeza pandangan politik adalah lumrah dalam negara yang demokrasi mcm mlysia n,cuma jangan la terbawa2 dalam pergaulan.Jadilah seorang yang professional. Gambar-gambar ni pergaduhan ahli parlimen kat britain, china dan aku sangat berharap budaya seperti ni x menular kat perlimen Malaysia. 
Tapi dah mula menular nampaknya,contoh luar negara telah digunapakai diparlimen malaysia.
nasib baik la,xde adegan bertumbuk mcm luar negara. cuma ala2 bawak spanduk(mcm kat tepi jalan je diorg buat dewan rakyat yang mulia)

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.