Diari Pulang Ke Kampung


huh....setelah 4hari bertungkus-lumus menyiapkn resume utk praktikal..akhirnya,esk 13/5/2011 aku akn pulang jua ke kg...urusan praktikal akhirnya selesai semalam..benar2 seolah2 membuang satu tan beban atas bahu aku..sebab tu aku lama tak update blog ni..sebab pening memikirkan masalah negara yg berlambak..k..skang aku nak cerita pasal journey aku balik kg tiap2 cuti semester, x kira la cuti raya ape..biasanya aku akan bawak balik benda2 yg basic jelah, cam baju yg kotor, basuh kat umah, terutama selimut yg pling aku malas nk basuh..biasanya beg yang aku bwak 2beg je..tapi semseter ni merupakan semester yg last sebelum aku praktikal sem depan, jadi..aku kena bwak balik sume brg,(separuh dh dibwak pergi)tggal la 4buah beg..1beg beroda,1beg adidas,1beg galas, dan 1 beg hadiah...berat sume ada la dlam 30kilo
..lepas tu,...untuk esk..aku akan bertolak seawal 7pagi. Mula2 naik bas kolej ke perhentian bas kompleks mahasiswa, nak ke terminal puduraya yg baru renovate tu..nk pergi ke puduraya aku ada 3 options, sama ada nak naik komuter dri serdang lepas tu turun kt bandar tasik selatan, lepas tu naik lrt turun kt plaza rakyat.atau kerja mudah aku naik je bas metro dari upm ke kotaraya...dgn berat 30kilo n, aku pilih bas metro sebab mudah, xpayah nak bwak beg sume naik tngga turun tgga pergi naik lrt..sesampai kat puduraya, seksa aku belum tamat, puduraya belum pulih sepenuhnya, lif masih dlm pembaikan..kaunter tiket tingkt 3..aku kena tarik nafas panjang naik tangga esk utk beli tiket..harap2 x penuh la bas tu..kalau x.lewat la aku smpai..lepas beli tiket..azab nk bwak beg turun tangga pulak..aku harap ada la org yg boleh dipercayai nk jaga beg sekejap..naik beli tiket ting 3..kalau ikut plan 9.30pagi bas dh masuk terminal. 

ape lagi, turun kt platform, tggu driver bukak ruang simpan brg, lepas tu apa lagi, aku terus terjah letak beg, lepas tu naik cepat2,(aku suka duk sebelah cermin, sebab bole tgok keindahan alam)..lepas tu, amek earphone, psng  mp3 smpai la ke destinasi..dalam jangka masa dkt 3jam smpai la aku ke kg halaman..tak sampai disitu shj, aku kena turun 3km sbelum smpai ke bus station . Lepas tu bangun jalan kt pakcik driver tu, cakap, "pak cik nk turun kt bus stop tu"..pak cik tu jwab "Ok". Sebelum turun kena bagitau dulu, "ada beg dlm bagasi bas"kan dia jalan terus, naya..Seksa berakhir bila ada org amek brg kt bus top..lepa stu smpai la kat umah dgn jayanya...

biasa aku naik kt pekeliling je..dah puduraya lagi high class..jadi better aku naik kt situ..ha.ha....begitulah kitaran perjalanan aku spnjng bergelar mahasiswa Universiti Putra Malaysia..aku ni jenis x suka menyusahkn org...baik aku buat sume sendiri..baru la merasa pahit manis kehidupan sorg student...bila nk merasa sume n...zaman belajar cuma sekali..sooo kita enjoy..cm pernah dgr ayat n...teka la sidri sitkom pe..ha.ha..bye..

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

One Response to Diari Pulang Ke Kampung

  1. adoi... haha... okey... sgt sgt detail ye cite nak balik kpg ko nih... haha

    ReplyDelete

FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.