Berdepan Boss Yang Cerewet



Latihan industri selama 5bulan bmula semester ni..sperti entri yg lepas aku dh bertukar tempat praktikal disbbkn masalah2 teknikal yg xdpt nk dielakkn.skang aku dh kt tempat baru yg lebih memudhkan aku. Mesti ramai yg rasa cabaran aku dh berenti kt situ je kan?jwapnnya tidak sama sekali..aku rasa tempat pertama yg aku dapt lebih baik dari kt tmpt baru. Sebab? Jwapannya pada boss..boss pertama yg aku dpt adalah india muslim..aku sgt suka pada cara dia.dia ada sifat boss yg patut ada pada semua boss. Aku bersyukur sbb dpt boss yg memhami pkerja.dia macam memahami aku,dan aku memahami dia, kalau ada tugasan aku nk je siapkan “on the spot” sbb nk masuk offis dia dn bbual dgn dia sbb aku rasa sgt seronok bbual dgn org yg dh berusia dan mpunyai pandangan yg matang dan bernas. Aku suka pada cara dia menceritakn tntng asal-usul dia sbg anak felda yg Berjaya menjadi pengarah di sebuah stesen radio dan TV. Aku kagum dgn dia,dan aku pasti akn ke situ kalau ada kesempatan di lain masa.Aku juga kagum dgn kemahiran bahasa inggeris yg dia ada ,kerana dia anak felda dan felda dahulu tidak seperti sekarang yg penuh dgn kemudahan..aku akan cuba berusaha bersungguh2..aku paling suka dgn sikap dia walaupun dia bbangsa lain iaitu india muslim tetapi dia melihat aku sbg seorg yg mampu mbawa perubahan kpd stesen tv dn radio.Tetapi aku x bjaya utk melawan takdir yg aku tidak bsedia utk menjalani praktikal ats sebab2 diluar dugaan aku. Kat situ aku nmpk masa depan aku agak cerah utk belajar sebagai seorg pelajar penyiaran sbb kt situ ada unit radio dn berita tv..mungkin aku xdpt berada kt situ skng.masa depan?mgkin aku akan mjadi agen prubahan kpd seluruh organisasi


sbb aku ada bnyk sgt idea nk dicurahkn kt diorg..tpi aku x sempat,aku x sempat utk menunaikan hasrat aku. oK, tu kisah tempat lama, jadi skang aku nk masuk bab tempt baru.mula2 aku rasa kt situ boss dia mcm ok,sekilas pandang la,,tpi akhirnya aku rasa ttipu dgn manusia yg pandai berlakon dn bersandiwara. Aku bukan nk meburuk-burukkan sesape.tpi hakikatnya plbagai cerita yg aku dh dengar,dn aku dh bberapa kali kena.. dn aku rasa sgt tak patut seorg boss bole ckp benda2 yg boleh mematahkan semangat pekerja mcm aku..dia pun kena ingat,dia pun staff kontrak, dia bkerja dgn gomen(Kerajaan),ingat duit gaji yg dia terima tu,duit cukai rakyat mcm aku yg bayar jgk. Buatlah kerja dgn jujur.bukan buat organisasi mcm ayah kita punya.kita pun kerja bwah gomen. Jangan macam2.kan aku report jabatan perkhidmatan awam,aku tau la anda dari swasta dulu,budaya swasta dgn gomen lain..(masalah kalau staff swasta masuk sektor gomen)..kami pelajar praktikal bukan hamba suruhan..boleh x layan kami mcm staff lain?hormat la kami..nasib baik ada jgk staff yg bole utk diluahkn segala ketidakpuasan hati.yg pernah bnyk kali terkena..

Kami Cuma nak sebuah pengalaman bukan sebuah mimpi ngeri selama 5bulan. Kalau “dia” terbaca entri n segera la berubah dn menjadi boss yg dihormati bukan boss yg dikeji..aku xbole nk dedahkan perilaki dia dan nama serta tmpt kerja sbb aku xnak buka pekung org Cuma aku nk mdedahkn pengalaman aku bekerja..sekian dulu entri utk malam n..aku dh ngantuk..jumpa lgi dlm entri akn dtg..



Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

2 Responses to Berdepan Boss Yang Cerewet

  1. Buang masa je tulis keburukan dia..dia berubah ke?
    beranikan diri la cakap face to face..ada gak effect dia! berani?

    ReplyDelete

FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.