Archive for December 2011

Gelagat Study Week

OK, entri malam n aku nak membebel pasal cuti studi week selama 1 minggu yg pihak Universiti peruntukkan utk student baca balik sume nota2, ulangkaji pelajaran. Dalam minggu cuti ulangkaji ni kita pihak persatuan,kolej x boleh adakan aktiviti sebab khas utk Mahasiswa dengan Mahasiswi utk berehat sambil mengulangkaji pelajaran..aku tgk usaha n sangat murni drp pihak Universiti yang sebelum n kt UPM xde cuti studi week,lpas je MPP buat mesyuarat dapat la cuti utk ulangkaji...tapiiiiii....adakah cuti studi week dimanfaatkan sepenuhnya???mmg betul2 studi la masa cuti seminggu??sebb aku dpt tgk pelbagai reaksi masa cuti studi week,aku senaraikan kat bawah.


1. Ada yg sehari sebelum cuti dan ada yg tunggu kt bus stop bwak beg,ape petandanya tu??jwapnnya balik kg. Bukti?kolej jadi lenggang,kelajuan internet yg sebelum n mcm siput sedut tiba jadi mcm Unifi. Kt kafe kolej kediaman lenggang,biasa penuh dgn student yg mengganas.

2. Kalau yg kaki bola, tambah2 kena studi week ada match, xkan nampak batang hidung smpai subuh, siang jadi kelawar, malam jadi burung hantu..ntah2 2 kali 5 je dgn hantu. opss,mcm 18sx pulak gmbar kt atas..mana penapis gua ni..nk tapis gmbar n..

 
3. Waktu studi week ada yg amek kesemptan pg kuar jalan2 dgn makwe dgn pakwe,pg buat "date" kt mid valley,Times Square, pavillion dgn tmpat2 yg "standard" pdahal dkt akhir2 sem msing2 pokai, tpi sebb bk upload kt fb via bla.bal..jdi amek gmba je la..kalau yg berduit bgus la sbb shopping Mall kt KL ada sale murah2 hujung tahun..jadi serbu!!!...

4. Kaki Dota!!,masa ni diorg nk bermaharajalela, sebb kelas xde, nak main game 40jam tanpa henti boleh ,xde halangan sebab studi week kan??

5. Kaki Tido..yg ni jenis yg duk senyap dalam bilik main laptop surf internet,kalau lalu depan bilik mcm xde penghuni sebb jenis dia beli mkanan banyak2 letak dalam bilik..keja dia online,tido,online tido,smpai habis studi week...


6. Kerja Part Time.. ada jgk yg jenis mgkin xde duit dkt akhir2 sem atau mmg nak cari side income akan kerja part time,jdi dlm studi week jgn harap nk nmpk muka dia,tggu la lpas hbis studi week.

7. Ada yg suka hbiskan masa smggu studi week pg tgok wayang, dalam seminggu dia akan tgk la cite2 baru yg kuar, sbb semata2 nak hbiskan masa terluang seminggu dgn xtvt menonton wayang.


8. Yg n hmpir sama dgn yg no.7 cuma dia suka pg karok (karaoke)..kerja dia karok je,siap update status kt fb lagu ape dia tgh nyanyi dgn sape partner dia..semata2 nk hbiskan cuti smggu..


9. Masa studi week ada jgk yg pg Library ulangkaji,mgkin sbb ada asaiment yg belum siap atau mmg ulat buku, dia akan kluar pagi dan balik malam..tabik dkt org yg macam n..bagus..,<-----anak sape la..

ok, tu je yg aku nmpk sekilas pandang,kalau pndng berkilas2 mesti lgi bnyk<---ada ke ayat ni??ke aku reka?... Konklusinya, aku x larang korg buat xtvt yg korng suka, mugkin nk lepaskan tension pg klas..tpi beringat2 sbb lpas studi week kan final exam..jdi pndai2 la korg bhgi2 kan korg punya minat dgn studi..mmg masa jadi student sgt best..dan aku sdg alami skng..tpi objektif utama dtg kt cni nk timba ilmu..jgn smpai pointer down..nanti korg punya ijazah yg akn x cantik..jgn menyesal kemudian hari sudah..pihak Universiti dah buat yg sepatutnya..the rest...terpulanglah pada kita..sama ada nk jdikan Universiti tmpt memperbaiki diri atau melalaikan diri dengan benda2 lain yg xde kena mgena dgn studi..dah mcm panjang aku membebel..ok bye..jumpa lgi dlm entri akan dtg dalam Dunia AKU! 

Leave a comment

Rakyat Atau Ekonomi yg Bermasalah??


Kita lihat bersama adakah Malaysia kita gawat atau Rakyat sahaja yang gawat 
  
Dari analisis dan takulan kita dapat melihat petunjuk ekonomi Negara kita berdasarkan beberapa pekara yang telah dibuktikan antaranya: 
Melihat Ekonomi Malaysia dari segi, Prestasi Negara 
1-      Malaysia berada di tempat kedua selepas Singapura, manakala Thailand di tempat ketiga dan Indonesia tempat keempat di Asia dari aspek penarafan kredit.
2-      Malaysia diberi penarafan A - berbanding Singapura yang mendapat  AAA 
3-      Penarafan dibuat berdasarkan Ekonomi Makro – Imbangan pembayaran – kedudukan Fiskal dan Dasar Monetari 
4-      Empat isu utama dalam isu ekonomi ialah sustainability (Kemampanan) Solvensi – Stabiliti – dan “Black” Swan. 
5-      Ada cadangan diwujudkan Matawang utk Negara Asia seperti Di Eropah yg menggunakan Matawang Euro. 
6-      Usaha menggunakan matawang sprt Euro bergantung kepada beberapa factor seperti kitaran perniagaan yang sama- Fleksibiti pergerakan buruh, modal – Fleksibiliti Upah, Harga – Mekanisme benarkan pindahan Fiskal Serantau. Cth, gaji pembantu rumah yang berada di Singapore mesti sama dengan pembantu rumah di Malaysia, cukai koporat mesti sama dengan Negara Asia dan sebagainya. 
7-      Selain itu, 2/3 negara EURO adalah tergolong dalam Negara yang maju. 

8-      Dalam Pada itu, dalam tempoh 12bulan akan datang ekonomi Amerika dijangka akan jatuh. 

9-      Malaysia berada ditempat hadapan berbanding Filipina, Thailand, India, Pakistan dan Vietnam. 

10-   RM166 Billion adalah anggaran pendapatan Negara bagi tahun 2011 manakala RM211 anggaran perbelanjaan kerajaan dengan hanya RM14Billion utk memberi subsidi kepada rakyat Malaysia

11-   Dari segi nisbah cukai/KDNK Malaysia antara Negara ke-5 dirantau Asia. Kedudukan pertama ialah China, Singapore, Thailand, Korea dan Malaysia.
 


JIKA KERAJAAN TIDAK ADA DUIT MAKA JAWAPANNYA IALAH KITA MEMPUNYAI BANYAK CARA UTK MENDAPAT DUIT DARI BANK-BANK, DUIT SIMPANAN KWSP DAN JUGA TERBITAN BON YG BIASANYA MAMPU DIBELI OLEH RAKYAT MALAYSIA.
 


· KADAR SIMPANAN RAKYAT MALAYSIA ADALAH YANG TERTINGGI DI DUNIA
· MALAYSIA AKAN UNTUNG JIKA HARGA MINYAK,KELAPA SAWIT DAN GETAH NAIK
· 1MALAYSIA = PERPADUAN NASIONAL
· GTP = SISTEM PENYAMPAIAN KERAJAAN
· ETP = MODEL EKONOMI BARU
· RMK 10 = PELAN PEMBANGUNAN LIMA TAHUN NEGARA


HASIL STRATEGIK MENJELANG 2020 = 
- PENDAPATAN NEGARA KASAR DARI RM741 BILION KEPADA RM1,733 BILION

- PENDAPATAN PERKAPITA DARI RM28,175 KEPADA RM48,000
- PERTUMBUHAN KDNK 2011-2020 DARI 5% KEPADA 5-6 %
- BAHAGIAN SEKTOR PERKHIDMATAN DARI 57.4 KEPADA 67.3 %
- BAHAGIAN SEKTOR PEMBUATAN DARI 27.7% KEPADA 24.2%
- BAHAGIAN PENGGUNAAN SWASTA DARI 53.3% KEPADA 60.7%
- BAHAGIAN PELABURAN SWASTA DARI 10.7% KEPADA 17.8%
- BAHAGIAN PELABURAN AWAM DARI 11.1% KEPADA 10.5%
- PELUANG PEKERJAAN BARU : 3.3 JUTA PEKERJAAN BARU
· CABARAN UTAMA IALAH BAGAIMANA MAHU MENYUNTIK SEKTOR SWASTA UNTUK MUNCUL SEBAGAI DAYA PENGGERAK UTAMA ASPIRASI EKONOMI BERPENDAPATAN TINGGI !
 
 


 
 


· SEHINGGA 28 APRIL 2011 PROJEK ENTRY POINT YANG MENYASARKAN 131 PROJEK DARI 2011 -2020 TELAH DILAKSANAKAN SEBANYAK 54 PROJEK YANG BERSAMAAN DENGAN 41.2 %
· PELABURAN EPP(RMb) DENGAN SASARAN 794.5 DENGAN 106.4 BILION TELAH DILAKSANAKAN
· PENINGKATAN GNI (RMb) DENGAN SASARAN 1.072 DENGAN 153.8 SUDAH DIUMUM ATAU SAH DILAKSANAKAN BERSAMAAN 14.3 %
· PELUANG PEKERJAAN DIJANGKA 3.3 JUTA PELUANG DIWUJUDKAN DARI 2011 – 2020 DAN SETAKAT INI 0.298 JUTA TELAH DICAPAI
· JOHN QUINCY ADAMS SEBUT : IF YOUR ACTIONS INSPIRE OTHES TO DREAM MORE, LEARN MOE, DO MORE AND BECOME MORE, YOU ARE A LEADER
 
 Diharap sedikit maklumat tentang ekonomi negara kita dapat memberi sedikit kelegaan akibat khabar angin ekonomi negara kita akan jatuh seperti Greece dan amat mustahil utk berlaku disebabkan kita mempunyai pelbagai aset dan keteguhan sistem pentadbiran  dan kewangan yang cekap.

Leave a comment

Window 8 Developer Preview

PlayStation 4
Windows 8







yeah!!skang aku tgh guna windows 8 developer preview..sgt best!!x sabar nk tggu windows 8 kuar..aku pling suka metro style dengan masa untuk boot sgt cepat berbanding windows 7 Ultimate 64-bit yg aku guna..lgi satu nk buka windows explorer pon laju..sape2 nak download bleh la g download kt url n.  http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516  aku pilih yg 64-bit punya version (3.6gb).. dan aku terbaca kt website ckp boleh guna windows n smpai bulan 3 tahun depan..jadi cepat2 jadi antara yg terawal guna windows 8 drp org lain..baru best!!!

Leave a comment
FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.