Wujudkah Kontrak Sosial??

Selama ini puak komunis-zionis sering berkokok bahawa kaum Cina di negara ini tidak mendapat layanan yg adil dari kerajaan. Kononnya mereka ibarat rakyat kelas kedua. Mereka juga mengkritik kerajaan kerana memberi layanan yg istimewa kpd orang Melayu dan bumiputera.

Apakah puak komunis-zionis tidak memahami apa yg terkandung dlm Perlembagaan Persekutuan khususnya Perkara 3, 152 dan 153? Tidak, sebenarnya mereka amat memahaminya tetapi kerana memiliki sifat anti Melayu dan bumiputera yg kuat menyebabkan mereka sengaja cuba mengancam apa yg terkandung dalam Perlembagaan tersebut. Dengan kata mudah, mereka mahu merobohkan apa yg telah membentuk Malaysia sbg sebuah negara-bangsa dan cuba membina semula negara ini mengikut doktrin mereka sendiri.


Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan hak-hak istimewa kpd kaum Melayu dan bumiputera seperti Bahasa Melayu sbg bahasa Persekutuan, Islam agama rasmi Persekutuan, Raja-Raja Melayu dan peruntukan dari aspek kuota perkhidmatan awam, biasiswa dan permit.


Pasti kaum Cina (khususnya yg buta sejarah) bertanya bagaimana hak-hak tersebut boleh diberi kpd orang Melayu n bumiputera? Mengapa kaum Cina tidak mendapat hak-hak tersebut?Bukankah mereka juga rakyat Malaysia. Jadi apa guna konsep 1 Malaysia jika tiada layanan sama rata antara kaum. Itu mungkin persoalan yg ada dlm kepala mereka.Mari sini aku nak bawa kalian mengimbas semula sejarah pembentukan negara. Mungkin ada yg bosan apabila belajar sejarah. Tetapi dengarlah kata aku ini: BELAJARLAH SEJARAH SUPAYA KITA TIDAK LAGI MENGULANGI KESILAPAN LAMPAU.


Sebelum kewujudan masyarakat majmuk di Malaysia sekarang, tanah yg kita pijak ini hanya didiami oleh orang Melayu n peribumi (orang Asli di Semenanjung n bumiputera di Sabah & Sarawak). Mereka hidup dengan harmoni dan pembina tamadun yg hebat (Kerajaan Melayu Melaka, Srivijaya n beberapa kerajaan purba lain). Kedatangan penjajah telah mengubah rupa bentuk masyarakat negara ini.


Kekayaan hasil bumi negara seperti bijih timah dan pertanian (getah) menyebabkan penjajah membawa masuk imigran dari China dan India secara beramai-ramai. Mereka bekerja di lombong dan estet. Pendatang-pendatang ini pada mulanya hanya menjadikan negara ini sbg tempat mereka mencari rezeki n sampai satu masa mereka akan kembali semula ke negara asal mereka.


Tetapi apabila melihatkan kekayaan yg boleh mereka perolehi di negara ini, ada yg terus menetap di sini sama ada membawa anak isteri dr negara asal atau berkahwin dgn sesama mereka. Kehidupan kaum pendatang ini di negara asal mereka amatlah susah.


Tetapi bermula sbg pelombong mereka telah mengumpul harta sedikit demi sedikit sehingga mampu membuka perniagaan sendiri. Mereka inilah merupakan generasi awal kaum pendatang yg berjaya menguasai ekonomi negara. Di mana org Melayu pada masa itu? Org Melayu hanya berada di kampung-kampung n bekerja berasaskan pertanian sara diri. Klu ada yg berjaya pun hanyalah Melayu dari kerabat raja atau golongan elit (pembesar Melayu). Penjajah mengamalkan dasar "pecah dan perintah". Sebab itu kaum-kaum diasingkan berdasarkan pengenalan ekonomi.


Kaum pendatang khususnya Cina mendapat sokongan penjajah untuk bergiat dlm perniagaan. Penjajah amat mempercayai mereka. Manakala org Melayu sengaja dipinggirkan oleh penjajah.


Cadangan Malayan Union oleh penjajah telah menyatupadukan orang Melayu dari seluruh Tanah Melayu. Antara ciri-ciri Malayan Union yg mendpt bantahan keras org Melayu adalah pemberian kewarganegaraan kpd kaum pendatang secara "jus soli". Pemberian kerakyatan secara "jus soli" ini bermaksud memberi taraf kerakyatan mengikut tempat lahir. Maksudnya, sesiapa yg lahir selepas Malayan Union ditubuhkan secara automatik mereka menjadi rakyat Tanah Melayu.

Bantahan keras org Melayu mnybbkan penjajah memansuhkan Malayan Union. Perjalanan menuju kemerdekaan negara menunjukkan suatu sikap tolak ansur yg tinggi dr orang Melayu khususnya dlm menerima kaum pendatang sbg rakyat Tanah Melayu. Ugutan penjajah yg hanya akan memberi kemerdekaan jika wujudnya perpaduan antara kaum-kaum di Tanah Melayu mnybbkn org Melayu tiada cara lain selain menerima kaum pendatang dengan rela-paksa.
Lalu wujudlah apa yg dipanggil KONTRAK SOSIAL. Benar kontrak sosial ini bukan dokumen bertulis secara formal tetapi semangatnya ada dlm Perlembagaan Persekutuan dlm Perkara 3, 152 dan 153. Kontrak sosial ini merupakan perjanjian yg dibuat antara para pemimpin Melayu dengan pemimpin kaum bukan Melayu semasa perundingan kemerdekaan negara.
Melalui perjanjian ini, mereka sepakat bahawa: KAUM MELAYU BERSETUJU DENGAN SYARAT PEMBERIAN TARAF KEWARGANEGARAAN KEPADA KAUM BUKAN MELAYU MELALUI PRINSIP "JUS SOLI". SEBAGAI GANTINYA KAUM BUKAN MELAYU BERSETUJU MENGIKTIRAF HAK-HAK KEISTIMEWAAN MELAYU SEBAGAI PENDUDUK PERIBUMI NEGARA INI.
Itulah yg dipersetujui oleh pemimpin masa lalu. Dengan persefahaman itulah negara ini dapat mencapai kemerdekaan tanpa peristiwa berdarah. Melalui perjanjian tersebut juga seramai 1 juta kaum bukan Melayu mendapat kerakyatan selepas setahun negara merdeka. Dengan mendapat kerakyatan, secara automatik mereka mendapat hak berpolitik dan memiliki harta.

Tetapi kini perjanjian tersebut cuba dikhianati oleh puak komunis-zionis. Mereka sudah lupa dengan tolak ansur og Melayu dalam memberi keturunan mereka kehidupn baru di sini. Cuba beritahu di mana dalam dunia ini sebuah negara yg kaum peribuminya sanggup memberi kerakyatan secara besar-besaran kpd kaum pendatang. Jawapannya cuma Malaysia. Org Melayu tidak suka bergaduh. Demi hidup aman, mereka sanggup mmeberi peluang kpd kaum bukan Melayu untuk sama2 membina hidup di sini. Sikap tolak ansur terpuji itu dibentuk dari ajaran Islam.
Jika puak komunis-zionis terus mempersoalkan hak-hak keistimewaan Melayu, apa kata kita persoalkan taraf kerakyatan mereka pulak. Sebenarnya puak-puak ini bodoh. Mereka memang buta sejarah. Mereka tidak sedar apa yg mereka perjuangkan. Perkara yg mereka perjuangkn itu sebenarnya memerangkap diri mereka.
Ok, apabila mereka mempersoalkan hak-hak keistimewaan Melayu secara automatiknya mereka turut mempersoalkan taraf kewarganegaraan mereka. Kenapa aku cakap begitu? Kerana taraf kewarganegaraan mereka diperolehi apabila mereka bersetuju mengiktiraf hak keistimewaan Melayu. Jadi kalau tiada hak keistimewaan Melayu, maka taraf kewarganegaraan mereka perlu ditarik balik.
Ok, apa kata kita hapuskan sahaja hak istimewa Melayu. Dan dalam masa yg sama taraf kewarganegaraan keturunan pendatang ini juga ditarik balik. Dengan kata lain, kita halau saja mereka ini keluar dari Malaysia. Ok tak idea ini. Baru adilkan. Itulah lain kali kalau nak jadi ahli politik pastikan tahu apa yg nak diperjuangkan n yg paling penting kena khatam dulu bab-bab sejarah negara.
Bermula dari hari ini, kita tak perlu bimbang jika puak komunis-zionis ni mengancam hak kita kerana apa yg mereka laung2kan itu juga merupakan senjata yg boleh kita gunakan untuk menutup mulut mereka semula.

Bookmark the permalink. RSS feed for this post.

Leave a Reply

FarEast Roslan 2010. Powered by Blogger.

Search

Swedish Greys - a WordPress theme from Nordic Themepark. Converted by LiteThemes.com.